Basistraining ECG-interpretatie
Voor iedereen die basiskennis wil verkrijgen over het ECG.
 
 

Omschrijving van de training

Het elektrocardiogram (ECG) is sinds jaar en dag de hoeksteen van de cardiale diagnostiek. Sinds Willem Einthoven hier in 1924 de Nobelprijs voor kreeg heeft het een vaste waarde gekregen binnen de cardiale diagnostiek en is een robuust en veilig onderzoek waarbij een enorme hoeveelheid informatie wordt verkregen over de functie en dysfunctie van de cardiale geleiding en de aanwezigheid van ritmestoornissen.

De Fysiologic Academy biedt deze training aan voor iedereen die start binnen de cardiologie en kennis wil krijgen over het ECG. We gaan in op de fysiologie en het ontstaan van een prikkel. Hoe verloopt de geleiding door het hart en wordt het zichtbaar gemaakt op het ECG? Uit welke onderdelen bestaat het ECG en waarom is dat relevant? Daarnaast geen we in op veel voorkomende ritme- en geleidingsstoornissen en verklaren de oorzaak voor deze afwijkingen. Aan het einde van de dag heeft u een goede basis om u verder te bekwamen in de wat meer complexe ECG-afwijkingen.

BASISTRAINING ECG-INTERPRETATIE


ALGEMENE INFORMATIE

 • Voor wie: voor beginnende Holter- en ECG- analist en voor iedereen die affiniteit heeft met ritme- en geleidingsstoornissen.
 • Accreditatie: 6 punten SBHFL-punten
 • Trainingsvorm: de fysieke training is op locatie (Amsterdam) en heeft een duur van 8 uur (exclusief pauze). Er wordt u een lunch aangeboden. 
 • Docenten: Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • Kosten: EUR 199 excl btw.

 

INHOUD TRAINING

 • Waarom is het ECG zo belangrijk binnen de cardiologie?
 • Beschrijving van de anatomie van het hart en de anatomie van het geleidingssysteem.
 • Wat zijn de basisprincipes van stroom en hoe wordt een ECG gevormd?
 • Hoe ontstaat een prikkel en wat is een actiepotentiaal
 • Bespreken geleidingsstoornissen en de relatie met het geleidingsweefsel; – Sinusknoop disfunctie – AV-knoop stoornissen – Bundeltak blokken
 • Bespreken ritmestoornissen; Supra-ventriculair en Ventriculair
 • Bespreken casuïstiek
 • We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dr. Paul Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

De Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Basistrainingen en is geschikt voor de beginnende Holter en ECG-analist. Na deze training kan een cursist een van de andere basistrainingen volgen of een training volgen met een focus op een specifiek onderdeel van het ECG, de zogenaamde Target Trainingen.

Bekijk het gehele ECG scholingaanbod 2023

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.