Advanced Target Training het 12 kanaals Rust - ECG

Omschrijving van de training

De Fysiologic Academy geeft deze training specifiek voor hartfunctielaboranten en ECG-analisten die werken in een kliniek of huisartsenpraktijk en de Basistraining hebben gevolgd of al enige tijd ervaring hebben.

In de basistraining zijn we ingegaan op het herkennen van belangrijke en soms subtiele ECG-afwijkingen zodat u instaat bent om pluis van niet pluis te herkennen. Hierdoor kunt u beter bepalen of een afwijking nog binnen de norm valt of dat er beoordeling op korte termijn van een arts nodig is. In deze Advanced-training gaan we een stapje verder.

We gaan in de Advanced training niet alleen in op de afwijking maar ook op de oorzaak. Wat betekend een ECG-afwijking en waarom is dit voor de patiënt van invloed op klachten of zelfs op zijn prognose? Enkele scenario’s die we gaan behandelen zijn;

Waarom zijn sommige ST-segment afwijkingen een reden om een patiënt meteen op te nemen en andere weer niet?

Bij een inspanningstest neemt soms de PQ-tijd toe en bij andere patiënten neemt deze juist af, hoe kan dat?

Door verder te gaan dan patroonherkenning willen we inzicht geven op de oorzaak zodat u de afwijking kunt koppelen aan het ziektebeeld.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

 • Voor wie: voor hartfunctielaboranten en ECG-analisten die de basistraining hebben afgerond of al enige ervaring hebben.
 • Accreditatie: 3 SBHFL-punten
 • Trainingsvorm: op locatie (Amsterdam).
 • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • Kosten: EUR 99,- excl btw.
 • Toets: We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

INHOUD TRAINING

 • Korte herhaling; Hoe komt een normaal ECG tot stand en wat zijn de meest voorkomende afwijkingen?
 • Fysiologie van geleiding
 • Onderscheid in ritmestoornissen
 • ST-segment afwijkingen
 • Afwijkingen tijdens een inspanningstest
 •  

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dr. Paul Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Advanced-trainingen en past in het curriculum na de basistraining over het 12 -kanaals rust ECG. Voor verdieping van uw kennis bieden wij tevens meerdere trainingen aan op het gebeid van het ECG in samenhang met zaken als pacemakers en ritmestoornissen.

Bekijk het gehele ECG scholingsaanbod 2023.  

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.