Target Training Breed Complex Tachycardie

Omschrijving van de training

Een van de meest uitdagende onderdelen van ECG-interpretatie is het maken van een onderscheid tussen ritmestoornissen uit de atria versus die uit de ventrikels. Met name bij een tachycardie met een verbreed QRS-complex is dit een uitdaging. Toch is dit onderscheidt zeer relevant voor het stellen van de juiste diagnose en heeft een invloed op zowel de prognose van de patiënt als de keuze voor de juiste therapie.

De Fysiologic Academy biedt deze training aan voor met name de wat meer ervaren ECG-analisten. We gaan in op de fysiologie van geleiding en bespreken de oorzaak van een verbreed QRS-complex. Welke supra-ventriculaire ritmestoornissen zijn er en hoe kan het dat deze een breed QRS-complex laten zien? We bespreken samen een aantal ECG’s en ritmestroken en u krijgt tips om deze te goed te kunnen beoordelen. We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

TARGET TRAINING BREED COMPLEX TACHYCARDIE

ALGEMENE INFORMATIE

 • Voor wie: voor de wat meer ervaren Holter- en ECG- analist en voor iedereen die affiniteit heeft met ritme- en geleidingsstoornissen.
 • Accreditatie: 3 punten SBHFL-punten
 • Trainingsvorm: webinar (3 uur exclusief pauze).
 • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • Kosten: EUR 69,- excl btw.

INHOUD TRAINING

 • Korte inleiding in de probleembeschrijving; Waarom is het onderscheid zo belangrijk?
 • Waarom is een normaal QRS-complex eigenlijk smal?
 • Wat zijn de mechanismen achter het ontstaan van een verbreed QRS-complex?
 • Welke supra-ventriculaire ritmestoornissen onderscheiden we?
 • Welke tools zijn er om een SVT met een breed QRS-complex te onderscheiden van een ventriculaire tachycardie
 • Oefenen met casuïstiek.
 • We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dr. Paul Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

De Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Target Trainingen. De Target Trainingen hebben een speciale focus en nemen een specifiek onderdeel van het ECG onder de loep. In deze training gaat het om het onderscheid maken tussen ritmestoornissen uit het atrium versus die vanuit het ventrikel. Iets wat met name een uitdaging is bij een breed complex tachycardie.

Bekijk het gehele ECG scholingsaanbod 2023.  

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.