Basistraining Het 12-kanaals Rust ECG - 'Pluis of niet pluis?'

Omschrijving van de training

De Fysiologic Academy geeft deze training specifiek voor hartfunctielaboranten en ECG-analisten die werken in een kliniek of huisartsenpraktijk. Dagelijks komen er soms meerdere ECG’s aan u voorbij en dient u naast de kwaliteit van het ECG, ook oog te hebben voor belangrijke afwijkingen die mogelijk wat subtieler zijn maar wel actie vereisen. In deze training ligt de focus op het herkennen van deze afwijkingen. Naast een herhaling van de meest voorkomende ritme- en geleidingsstoornissen willen we u helpen met het herkennen van pluis versus niet pluis. Wat kan wachten en mag ter latere beoordeling naar de cardioloog en wat moet nu meteen beoordeeld worden? Als voorbeelden:

Kan een patiënt met zeer frequente PVC’s doorgaan met een inspanningstest of moet dit onderzoek afgebroken worden?

U ziet ST-segment depressie op een ECG. Moet dat meteen beoordeeld worden of mag dat later?

Wat is een variant van normaal of is een min of meer chronische afwijkingen en wat is acuut? Daar hopen wij met deze training u meer kennis en ervaring te verschaffen.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

 • Voor wie: Voor hartfunctie laboranten en ECG-analisten met al enige basiskennis.
 • Accreditatie: 3 punten SBHFL-punten.
 • Trainingsvorm: webinar (3 uur exclusief pauze).
 • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • Kosten: EUR 69,- excl btw.
 • Toets: We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

INHOUD TRAINING

 • Korte herhaling; Hoe komt een normaal ECG tot stand en wat zijn de meest voorkomende afwijkingen?
 • Wat zijn varianten van normaal?
 • Wat kan even wachten?
 • Wat verdient meteen aandacht?
 • Wat is urgent?
 •  

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dr. Paul Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Basistrainingen. Voor verdieping van uw kennis bieden wij meerdere trainingen aan op het gebeid van het ECG in samenhang met zaken als pacemakers en ritmestoornissen.

Bekijk het gehele ECG scholingsaanbod 2023.  

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.