Basistraining ECG-interpretatie
Voor iedereen die basiskennis wil verkrijgen over het ECG.

Trainingsdata 2022
Donderdag 27 oktober van 08:30-17:00
Vrijdag 25 november van 08:30-17:00

Omschrijving van de training

Het elektrocardiogram (ECG) is sinds jaar en dag de hoeksteen van de cardiale diagnostiek. Sinds Willem Einthoven hier in 1924 de Nobelprijs voor kreeg heeft het een vaste waarde gekregen binnen de cardiale diagnostiek en is een robuust en veilig onderzoek waarbij een enorme hoeveelheid informatie wordt verkregen over de functie en dysfunctie van de cardiale geleiding en de aanwezigheid van ritmestoornissen.

De Fysiologic Academy biedt deze training aan voor iedereen die start binnen de cardiologie en kennis wil krijgen over het ECG. We gaan in op de fysiologie en het ontstaan van een prikkel. Hoe verloopt de geleiding door het hart en wordt het zichtbaar gemaakt op het ECG? Uit welke onderdelen bestaat het ECG en waarom is dat relevant? Daarnaast geen we in op veel voorkomende ritme- en geleidingsstoornissen en verklaren de oorzaak voor deze afwijkingen. Aan het einde van de dag heeft u een goede basis om u verder te bekwamen in de wat meer complexe ECG-afwijkingen.

BASISTRAINING ECG-INTERPRETATIE


ALGEMENE INFORMATIE

De doelgroep voor deze training is de beginnende Holter- en ECG- analist en voor iedereen die affiniteit heeft met ritme- en geleidingsstoornissen.

 • De fysieke training is op locatie (Fysiologic Amsterdam) en heeft een duur van 8 uur (exclusief pauze). Er wordt u een lunch aangeboden. 
 • De training wordt verzorgd door dhr. Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Cardiac Devices) en dhr. Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • De training wordt afgesloten met een toets en na het behalen van de toets ontvangt u een certificaat.
 • Data en tijden in 2022: donderdag 27 oktober van 08:30 tot 17:00 and vrijdag 25 november van 08:30 tot 17:00.
 • Accreditatiepunten: 6 punten (SBHFL)
 • Kosten: EUR 114,95 excl btw.

 

INHOUD TRAINING

 • Waarom is het ECG zo belangrijk binnen de cardiologie?
 • Beschrijving van de anatomie van het hart en de anatomie van het geleidingssysteem.
 • Wat zijn de basisprincipes van stroom en hoe wordt een ECG gevormd?
 • Hoe ontstaat een prikkel en wat is een actiepotentiaal
 • Bespreken geleidingsstoornissen en de relatie met het geleidingsweefsel; – Sinusknoop disfunctie – AV-knoop stoornissen – Bundeltak blokken
 • Bespreken ritmestoornissen; Supra-ventriculair en Ventriculair
 • Bespreken casuïstiek
 • Toets

 DOCENTEN

Dhr. Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Cardiac Devices) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dhr. Dr. P.J.P. Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

De Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Basistrainingen en is geschikt voor de beginnende Holter en ECG-analist. Na deze training kan een cursist een van de andere basistrainingen volgen of een training volgen met een focus op een specifiek onderdeel van het ECG, de zogenaamde Target-trainingen.Voor meer informatie over de ‘Basistraining ECG-interpretatie’ neem contact met ons op via vragen@fysiologicacademy.nl

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.