Target Training geleidingsstoornissen

Omschrijving van de training

Het ECG heeft zijn waarde in de afgelopen decennia bewezen en heeft in het digitale tijdperk nog niets aan kracht verloren. Het heeft een belangrijke rol in het beoordelen van ritmestoornissen maar is onmisbaar om stoornissen in de geleiding te diagnosticeren. Een ritmestoornis heeft ondanks een goede beschrijving vaak toch nog een differentiaaldiagnose. Bij geleidingsstoornissen echter kunt u echt een diagnose stellen.

Om een ECG te beoordelen is het dus essentieel dat u een goede kennis hebt van de cardiale geleiding en hoe stoornissen zich uiten op het ECG. Deze training wil u echter meer dan kennis aanreiken.

We gaan in op het verband tussen geleidingsweefsel, geleidingstoornissen en de relatie met het ECG. Door deze drie onderdelen te combineren krijgt u niet alleen kennis maar ook begrip over deze samenhang.

In deze online training gaan we samen door de geleiding van het hart heen aan de hand van de verschillende weefseleigenschappen. Daarnaast bespreken we een aantal voorbeelden en sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

TARGET TRAINING GELEIDINGSSTOORNISSEN


ALGEMENE INFORMATIE

 • Voor wie: voor Holter- en ECG-analisten die al basiskennis hebben van het ECG en de geleiding van het hart.
 • Accreditatie: 3 punten SBHFL-punten.
 • Trainingsvorm: webinar (3 uur exclusief pauze).
 • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Paul Kuijer (cardioloog).
 • Kosten: EUR 69,- excl btw.

 

INHOUD TRAINING

 • Korte herhaling van de meest bekende geleidingstoornissen zoals AV-geleidingsstoornissen.
 • Behandeling van de verschillende geleidingsweefsels.
  • Weefsel wat zorgt voor impulsvorming
  • Weefsel wat zorgt voor impulsgeleiding
 • Hoe maak je onderscheid tussen deze systemen en hoe herken je dit op het ECG?
 • We bespreken de specifieke kenmerken van bundeltak blokken.
 • We gaan in op het fundamentele verschil tussen de verschillende AV-geleidingsstoornissen.
 • Oefenen met casuïstiek.
 • We sluiten de training af met een toets. Na volledige deelname ontvangt u altijd uw certificaat.

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Dr. Paul Kuijer (cardioloog en medisch directeur Fysiologic Smart ECG Solutions) volgde zijn opleiding tot cardioloog in het toenmalige Academische Ziekenhuis te Utrecht. Hij promoveerde met een onderzoek naar de effecten van een geïsoleerde extrasystole op de relaxatie krachten van het hart. In zijn werkzame periode als klinische cardioloog heeft hij zich altijd intensief bezig gehouden met de opleiding van hartfunctielaboranten, verpleegkundigen, art-assistenten en huisartsen. De nadruk lag hierbij op het belang van klinische elektrocardiografie in de setting van acute coronaire syndromen, hartfalen en secundaire preventie.

PLAATS IN HET CURRUCILUM

Fysiologic Academy biedt meerdere modules aan op het gebied van ritme- en geleidingsstoornissen. Deze training is onderdeel van de Target Trainingen en gaat verder dan de basale beschrijving van geleidingsstoornissen en gaat in op de relatie tussen geleidingsweefsel en een storing daarin.

Bekijk het gehele ECG scholingsaanbod 2023.  

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.