Als je meer wilt weten

Het Fysiologic Kenniscentrum biedt bij- en nascholingscursussen op het gebied van anatomie, hartritmestoornissen en ECG-analyses. De cursussen worden gegeven door gemotiveerde, ervaren docenten.

 

De bij- en nascholing is geschikt voor iedereen die uit hoofde van zijn of haar functie te maken heeft of krijgt met hartpatiënten. Cursisten ontvangen na deelname aan de bijscholing een ondertekend certificaat. Het onderwijs wordt gegeven door dr. P.J.P. Kuijer, cardioloog en docent aan het Radboudumc Nijmegen.

 

Wilt u meer weten?

Hart en bloedsomloop

1-daagse cursus

Alles over de werking van het hart: van celniveau tot de manier van functioneren van het hart in het lichaam. De belangrijkste structuren van het hart worden getoond en toegelicht. Cursisten doen praktische ervaring op tijdens het snijpracticum op een varkenshart. Geaccrediteerd voor 6 punten.

Wilt u meer weten?

Ritmestoornissen deel 1 (tachycardieën)

1-daagse cursus
Deze cursus gaat over tachycardieën, ritmestoornissen waarbij het hart te snel klopt. Het accent ligt hierbij op veel voorkomende hartritmestoornissen, zoals extrasystolen en boezemfibrilleren. Tijdens het practicum leert u deze hartritmestoornissen te herkennen en onderscheid te maken tussen onschuldige en bedreigende ritmestoornissen. Geaccrediteerd voor 6 punten.

Wilt u meer weten?

Ritmestoornissen deel 2 (bradycardieën)

1-daagse cursus
In deze cursus behandelen we bradycardieën, ritmestoornissen waarbij het hart te traag klopt. Dit soort stoornissen gaan vaak gepaard met hele trage hartritmes of stilstanden van het hart gedurende een aantal seconden. Tijdens het practicum leert u deze hartritmestoornissen herkennen en onderscheid te maken tussen onschuldige en bedreigende ritmestoornissen. Geaccrediteerd voor 6 punten.

Wilt u meer weten?

Interpreteren van het rust-ECG

2-daagse cursus
In deze cursus leert u hoe een ECG tot stand komt en waarom u deze kennis in de dagelijkse praktijk nodig heeft. U leert wat een ECG is en hoe u een optimaal ECG maakt. Verder leert u snel onderscheid te maken tussen normale en alarmerende ECG-beelden, en wat de mogelijkheden en beperkingen zijn bij het interpreteren van een ECG.

Wilt u meer weten?

Ritmestoornissen

2-daagse cursus
De eerste dag van deze cursus is gericht op tachycardieën, stoornissen waarbij het hart te snel klopt. Op de tweede dag ligt het accent op bradycardieën, stoornissen waarbij het hart te langzaam klopt. Verder leert u over het ECG-stappenplan, ECG-kenmerken, klinische implicaties en de indicaties voor Holter-ECG en Event-ECG. Geaccrediteerd voor 9 punten.

Wilt u meer weten?