Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
GELEIDINGSSTOORNISSEN | Complextraining - Concealed conduction

Omschrijving van de training

In de webinars Basis geleidingsstoornissen and Verdieping geleidingstoornissen zijn we ingegaan op de verschillende soorten ritmestoornissen en hoe ze ontstaan. In deze training gaan we een stapje verder en gaan in op de verschillende onderliggende mechanismen en hoe je subtiele stoornissen kunt herkennen op het ECG.

Sommige geleidingsstoornissen ontstaan bij een hoge frequentie en andere juist bij een lage frequentie. Hoe kan dit en welk principe ligt daaraan ten grondslag? Kunnen we dit verklaren aan de hand van de actiepotentiaal en welke invloed heeft bepaalde medicatie? In deze webinar krijgt u daar antwoord op!

Het grootste deel van de geleiding zie je niet op het ECG. Het is immers activatie van de spier die de P-top en het QRS-complex weergeeft. Soms zijn er toch aanwijzingen op het ECG dat de geleiding afwijkend is anders dan bijvoorbeeld een totaal AV-blok. Deze subtiele tekenen van geleiding en afwijkingen hierin noemen we de ‘concealed conduction’ en ook dat thema gaan we in deze webinar behandelen.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

  • Voor wie: voor Holter- en ECG-analisten die al basiskennis hebben van het ECG en de geleiding van het hart.
  • Accreditatie: 3 SBHFL-punten.
  • Trainingsvorm: webinar 3 uur
  • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Vincent Nijenhuis (cardioloog i.o.)
  • Kosten: EUR 99,-

INHOUD TRAINING

  • Opbouw actiepotentiaal
  • Fase 3 en fase 4 geleidingsblok en hoe dit op het ECG te herkennen
  • Waarom kun je een linker bundeltak blok krijgen bij een bradycardie?
  • Wat is concealed conduction en hoe herken je dit op een ECG?
  • We sluiten de training af met een toets. Na deelname ontvangt u een certificaat

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Vincent Nijenhuis (AIOS cardiologie) is afgestudeerd aan de universiteit van Antwerpen, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij de antistollingstherapie en andere uitkomsten zoals de impact op het geleidingssysteem van het hart. Naast zijn opleiding houdt hij zich bezig met het verrichten van klinisch onderzoek, en het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en arts-assistenten binnen het ziekenhuis. Hij is verbonden als docent aan de Fysiologic Academy. 

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.