Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
ECG-interpretatie | Basistraining voor de beginner
Voor iedereen die basiskennis wil verkrijgen over het ECG.
 
 

Omschrijving van de training

Het elektrocardiogram (ECG) is sinds jaar en dag de hoeksteen van de cardiale diagnostiek. Sinds Willem Einthoven hier in 1924 de Nobelprijs voor kreeg heeft het een vaste waarde gekregen binnen de cardiale diagnostiek en is een robuust en veilig onderzoek waarbij een enorme hoeveelheid informatie wordt verkregen over de functie en dysfunctie van de cardiale geleiding en de aanwezigheid van ritmestoornissen.

De Fysiologic Academy biedt deze training aan voor iedereen die start binnen de cardiologie en kennis wil krijgen over het ECG. We gaan in op de fysiologie en het ontstaan van een prikkel. Hoe verloopt de geleiding door het hart en wordt het zichtbaar gemaakt op het ECG? Uit welke onderdelen bestaat het ECG en waarom is dat relevant? Daarnaast geen we in op veel voorkomende ritme- en geleidingsstoornissen en verklaren de oorzaak voor deze afwijkingen. Aan het einde van de dag heeft u een goede basis om u verder te bekwamen in de wat meer complexe ECG-afwijkingen.

TRAININGSDATA & TIJDEN


ALGEMENE INFORMATIE

  • Voor wie: voor de beginnende Holter- en ECG-analist en voor iedereen die affiniteit heeft met ritme- en geleidingsstoornissen.
  • Accreditatie: 6 SBHFL-punten
  • Trainingsvorm:  Fysieke training op locatie (Amsterdam) met een duur van 8 uur. Er wordt u een lunch aangeboden. 
  • Docenten: Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en Dr. Vincent Nijenhuis (cardioloog i.o.) 
  • Kosten: EUR 249,- 


INHOUD TRAINING

  • Beschrijving van de anatomie van het hart en de anatomie van het geleidingssysteem
  • Wat zijn de basisprincipes van stroom en hoe komt een ECG tot stand?
  • Hoe ontstaat een prikkel en wat is een actiepotentiaal
  • Bespreken geleidingsstoornissen zoals: Sinusknoop disfunctie, AV-geleidingsstoornissen
  • Bespreken ritmestoornissen; Supra-ventriculair en ventriculair
  • Bespreken casuïstiek
  • We sluiten de training af met een toets en na afloop ontvangt u een certificaat

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Vincent Nijenhuis (AIOS cardiologie) is afgestudeerd aan de universiteit van Antwerpen, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij de antistollingstherapie en andere uitkomsten zoals de impact op het geleidingssysteem van het hart. Naast zijn opleiding houdt hij zich bezig met het verrichten van klinisch onderzoek, en het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en arts-assistenten binnen het ziekenhuis. Hij is verbonden als docent aan de Fysiologic Academy.

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.