Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Geleidingsstoornissen | Basistraining - Sinus en AV-knoop

Omschrijving van de training

Het ECG heeft zijn waarde in de afgelopen decennia bewezen en heeft in het digitale tijdperk nog niets aan kracht verloren. Het heeft een belangrijke rol in het beoordelen van ritmestoornissen maar is onmisbaar om stoornissen in de geleiding te diagnosticeren. Veel ECG afwijkingen behouden een differentiaaldiagnose. Bij geleidingsstoornissen echter kunt u echt een diagnose stellen. Om een ECG te beoordelen is het dus essentieel dat u een goede kennis hebt van de cardiale geleiding en hoe stoornissen zich uiten op het ECG. In deze training gaan we in op stoornissen in een specifiek deel van het geleidingssysteem namelijk de Sinus- en AV-knoop.
 
De training gaat dus over bradycardieën en de Sinus- en AV-knoop hebben specifieke eigenschappen die fundamenteel anders zijn dan het overige geleidingssysteem zoals bijvoorbeeld een bundeltak. Waarom neemt de hartfrequentie eigenlijk toe bij inspanning en waarbij geleidt de AV-knoop in de nacht minder goed?
 
In deze webinar gaan we hierop in en we behandelen de relatie tussen deze eigenschappen en hoe zich dit als een geleidingstoornis uit op het ECG. We bespreken casuïstiek en na de training heeft een goede basis om u verder te bekwamen in meer complexe geleidingstoornissen.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

  • Voor wie: Holter- en ECG-analisten die al basiskennis hebben van het ECG en de geleiding van het hart. Ook voor Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants die meer ECG kennis willen.
  • Accreditatie: 3 SBHFL-punten.
  • Trainingsvorm: webinar 3 uur
  • Docenten: De training wordt verzorgd door Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) 
  • Kosten: EUR 99,-

INHOUD TRAINING

  • Wat zijn de geledingseigenschappen van de sinus- en AV-knoop?
  • In welke mate zijn deze beïnvloedbaar en hoe zie je dit op het ECG?
  • Welke geleidingsstoornissen onderscheiden we en waarom zijn sommige bedreigender voor een patiënt dan andere
  • Oefenen met casuïstiek
  • We sluiten de training af met een toets. Na deelname ontvangt u een certificaat

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Vincent Nijenhuis (AIOS cardiologie) is afgestudeerd aan de universiteit van Antwerpen, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij de antistollingstherapie en andere uitkomsten zoals de impact op het geleidingssysteem van het hart. Naast zijn opleiding houdt hij zich bezig met het verrichten van klinisch onderzoek, en het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en arts-assistenten binnen het ziekenhuis. Hij is verbonden als docent aan de Fysiologic Academy.

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.