Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
PACEMAKER | Vervolgtraining - Verdieping hartstimulatie

Omschrijving van de training

In de Basistraining Pacemakers zijn we ingegaan op de basale werking van een pacemaker en hoe dit te herkennen op een ritmestrook. In deze verdiepingstraining gaan we verder in op de relatie tussen hartstimulatie en de specifieke weergave hiervan op het ECG. 

We gaan in dit webinar een stap verder bij de analyse van complexere pacemaker ECG’s en hoe deze te herkennen. Hiervoor dienen we ook wat dieper in te gaan op de werking van een pacemaker.

Naast de ‘gewone’ indicatie voor een pacemaker (namelijk een bradycardie) zijn er ook indicaties voor hartstimulatie bij hartfalen of om hartfalen te voorkomen. Dit kan met stimulatie van de rechter en linker ventrikel simultaan of met stimulatie van het geleidingssysteem. Dit geeft een typisch beeld op het ECG en heeft een relatie met de locatie van de van de pacemaker elektrode in of op het hart. In deze webinar gaan we in op deze relatie en hoe dit te herkennen op een ECG. 

We bespreken casuïstiek en beoordelen samen enkele uitdagende ECG’s om zo de verkregen kennis direct toe te passen.

TRAININGSDATA & TIJDEN

ALGEMENE INFORMATIE

  • Voor wie: Ervaren Holter- en ECG-analisten waarbij het aanbevolen is dat de Basistraining Pacemakers reeds is gevolgd. Daarnaast is het webinar geschikt voor beginnende pacemakertechnici.
  • Accreditatie: 3 SBHFL-punten
  • Trainingsvorm: webinar 
  • Docenten: Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) en dr. Vincent Nijenhuis (cardioloog i.o.)
  • Kosten: EUR 99,- 


INHOUD TRAINING

  • Korte herhaling van de werking van 1- en 2-kamer pacemakersystemen
  • Disfunctie van de pacemaker herkennen op het ECG
  • Hoe beoordeel je de locatie van de pacemaker elektrode op het ECG
  • Hoe gaat een pacemaker om met ritmestoornissen
  • Hartfalen; wanneer heeft een pacemaker dan zin en ziet dit eruit op het ECG?

DOCENTEN

Thijs Hendriks MSc (Physician Assistant Elektrofysiologie) is gespecialiseerd in Device Therapy en ritmestoornissen en is werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Hij heeft ruime ervaring in het veld van de ritme- en geleidingsstoornissen en geeft regelmatig trainingen aan functielaboranten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast geeft hij onderwijs ter voorbereiding voor het Europees EHRA examen en aan de Hogeschool van Amsterdam en is als docent verbonden aan Fysiologic Academy.

Vincent Nijenhuis (AIOS cardiologie) is afgestudeerd aan de universiteit van Antwerpen, en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Hij promoveerde met onderzoek naar transcatheter aortaklep implantaties. Hij bestudeerde daarbij de antistollingstherapie en andere uitkomsten zoals de impact op het geleidingssysteem van het hart. Naast zijn opleiding houdt hij zich bezig met het verrichten van klinisch onderzoek, en het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en arts-assistenten binnen het ziekenhuis. Hij is verbonden als docent aan de Fysiologic Academy.

 

VRAGEN OVER DE TRAINING?

Voor vragen kunt u ons bellen via 088-045 06 00 of mailen naar vragen@fysiologicacademy.nl.